Spletna stran je v prenovi, vse funkcije in prevodi ┼íe niso polno delujo─Źi. Hvala za razumevanje!

Koristne informacije Zavoda RS za zaposlovanje

Objavljeno: 26 marca, 2020

AKTUALNE INFORMACIJE O POSLOVANJU IN UKREPIH ZRSZ

Od 13. marca 2020 dalje velja za uporabnike ZRSZ spremenjen na─Źin poslovanja, to pomeni, da so zaradi zmanj┼íevanja tveganj, povezanih s ┼íirjenjem oku┼żbe s koronavirusom, ┬ákomuniciranje in poslovanje z Zavodom do nadaljnjega omejili na telefon, elektronsko po┼íto, navadno po┼íto in po spletnih portalih.

KORISTNO – obrazci

PRIJAVA V EVIDENCO BREZPOSELNIH OSEB

Med najpomembnej┼íimi nalogami Zavoda v ─Źasu omejitev je zagotavljanje materialne varnosti brezposelnih oseb. ┬áZa osebe, ki so izgubile zaposlitev, je zato organizirana prijava v evidenco brezposelnih in┬á vlo┼żitev vloge za denarno nadomestilo, za kar se svetuje┬á oddaja po po┼íti in preko spletnih storitev: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/prijava-v-naso-evidenco-v-razmerah-omejenega-gibanja.

Vsaka oseba se lahko prijavi na Zavod RS za zaposlovanje, v kolikor za le to izpolnjuje pogoje v skladu z 8. ─Źlenom Zakona o urejanju trga dela, in sicer se za brezposelno osebo ┼íteje iskalec zaposlitve, ki je zmo┼żen za delo, prijavljen na zavodu, aktivno i┼í─Źe zaposlitev in je pripravljen sprejeti ustrezno oziroma primerno zaposlitev, ki mu jo ponudi Zavod ter:

  • ni v delovnem razmerju;
  • ni samozaposlen;
  • ni dru┼żbenik in hkrati poslovodna oseba v osebni in kapitalski dru┼żbi ter ni ustanovitelj in hkrati poslovodna oseba v zavodu;
  • ni kmet;
  • ni upokojenec;
  • nima statusa dijaka, vajenca, ┼ítudenta ali udele┼żenca izobra┼żevanja odraslih, mlaj┼íega od 26 let.

Oseba, ki se ┼żeli prijaviti v evidenco brezposelnih oseb ali v evidenco iskalcev zaposlitve, navedeno stori na naslednji na─Źin:

– poi┼í─Źe ┼żeleni obrazec v rubriki Obrazci za brezposelne:

https://www.ess.gov.si/storitve/obrazci/obrazci_za_brezposelne

Izpolnjen dokument se nato Zavodu nam po┼ílje po navadni po┼íti ali pusti v po┼ítnem nabiralniku pristojne Obmo─Źne enote Zavoda.

Naslovi lokacij ZRSZ: https://www.ess.gov.si/o_zrsz/naslovi_in_uradne_ure).

  • oseba se lahko prijavi tudi elektronsko, in sicer preko portala Poi┼í─ŹiDelo.si: https://www.poiscidelo.si/ ┬á┬áPred prvo uporabo portala se mora oseba registrirati.

DENARNO NADOMESTILO

V kolikor bi ┼żeleli na Zavodu uveljavljati pravico do denarnega nadomestila, je pomembno, da se pri Zavodu prijavite in vlo┼żite zahtevo za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila najkasneje v 30-ih dneh od prenehanja va┼íega zavarovanja (npr. od prenehanja delovnega razmerja). O tem, ali boste upravi─Źeni do denarnega nadomestila, bo Zavod odlo─Źil v upravnem postopku, na podlagi va┼íe vloge in dokazil.

Za potrebe odlo─Źanja o denarnem nadomestilu boste ob prijavi prilo┼żili dodatna dokazila (npr. pogodbo za dolo─Źen ─Źas), ki so navedena na naslednji povezavi:

http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prijava_brezposelne_osebe/denarno_nadomestilo.

OBVEZNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Obvezno zdravstveno zavarovanja si ob prenehanju trenutnega zavarovanja uredite sami na enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Zavod RS za zaposlovanje osebam uredi obvezno zdravstveno zavarovanje le v primeru, ─Źe jim je priznana pravica do denarnega nadomestila, za ─Źas prejemanja tega. V vsakem primeru pa je pomembno, da si osebe do priznanja pravice za─Źasno same uredijo zavarovanje na ZZZS.

DODATNE INFORAMCIJE ZRSZ

Pomo─Ź in svetovanje strankam glede uveljavljanja njihovih pravic je organizirano na:

  • telefonskih ┼ítevilkah na Obmo─Źni in preko elektronske po┼íte:

https://www.ess.gov.si/o_zrsz/naslovi_in_uradne_ure

 in Kontaktni center ZRSZ:

  • brezpla─Źna ┼ítevilka: 080 2055 v ─Źasu uradnih ur:

v ponedeljek, torek in ─Źetrtek od 8.00 do 15.00,

v sredo od 8.00 do 17.00 in

v petek od 8.00 do 13.00,

Kategorije: DialogPlus

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Po┼íiljamo aktualne in preverjene informacije na podro─Źju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!