Nove informacije Zavoda RS za zaposlovanje v povezavi z interventnimi ukrepi za povračilo nadomestila plače

Obveščamo vas, da Zavod RS za zaposlovanje od 7.4.2020 ne sprejema več vlog za povračilo nadomestila plače za začasno čakanje na delo po sedanjem Zakonu o interventnih ukrepih, in sedanjo vlogo umika s portala za delodajalce. V skladu s spremenjeno, ugodnejšo zakonodajo, ki se nanaša na Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP), zavod namreč pripravlja novo vlogo, ki jo bo možno oddati po začetku veljavnosti novega zakona. Če ste vlogo že oddali, bo obravnavana po novem zakonu (ZIUZEOP) in boste pozvani na dopolnitev vloge.

Več si lahko preberete v spodnjih pojasnilih Zavoda RS za zaposlovanje:

Interventni ukrepi za povračilo nadomestila plače

Namenjeni so ohranitvi delovnih mest zaradi zmanjševanja negativnih posledic epidemije koronavirusa (COVID-19).

Kako se izvajajo ukrepi?

  1. Podlaga za izvajanje je Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov(ZIUPPP; Uradni list RS, 36/2020), ki je začel veljati 29.3.2020.

Na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) smo pristojni za izvajanje dela sedanjega zakona, ki se nananša na:

  • delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim pri delodajalcih, ki jim začasno ne morete zagotavljati dela zaradi posledic epidemije in izpolnjujete v zakonu navedene pogoje,
  • povračilo nadomestil plače zaposlenim, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene zaradi epidemije (po zakonu o preprečevanju in obvladovanju nalezljivih bolezni).
  1. Državni zbor je 2. 4. 2020sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Novi zakon se še ne izvaja, saj bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.

Povračilo nadomestila plače – začasno čakanje

Zaradi ugodnejših pogojev, ki jih bo zagotavljal novi zakon (ZIUZEOP), od 7. 4. 2020 ne sprejemamo več vlog za povračilo nadomestila plače za začasno čakanje na delo po sedanjem Zakonu o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP).

To pomeni, da dosedanjo vlogo za začasno čakanje na delo do nadaljnjega umikamo s portala za delodajalce. V skladu s spremenjeno, ugodnejšo zakonodajo pripravljamo novo vlogo, ki jo bo možno oddati na portalu po začetku veljavnosti novega zakona.

Novi zakon določa, da boste morali vlogo za zaposlene, ki so že na čakanju na delo iz poslovnih razlogov, oddati v 8 dneh od objave zakona, predvidoma do 18.4.2020, pri čemer boste upravičeni do povračila nadomestila plače od 13.3.2020. Predlagamo, da spremljate dejanski datum uveljavitve zakona.

Če ste že oddali vlogo za povračilo nadomestila plače za začasno čakanje na delo po sedanjem zakonu (ZIUPPP), bomo vašo vlogo obravnavali po novem zakonu (ZIUZEOP). Zato boste v kratkem prejeli poziv za dopolnitev vloge.

Če ste želeli oddati vlogo za začasno začanje na delo po sedanjem zakonu, pa postopek vaše registracije na portalu še ni zaključen, boste omenjeno vlogo lahko oddali po uvejavitvi novega zakona. 

Na Zavodu ne moremo zagotavljati informacij o izvedbi postopkov napotitve delavcev na začasno čakanje na delo, saj za to nismo pristojni. Predlagamo, da se za omenjene informacije obrnete na delodajalske organizacije in združenja, katerih član ste.

Povračilo nadomestila plače – odrejena karantena

Na našem portalu za delodajalce lahko še naprej oddate elektronsko vlogo za uveljavljanje povračila nadomestila plače zaposlenim zaradi odrejene karantene po sedanjem zakonu (ZIUPPP).

Pred prvo uporabo portala se registrirate. >> Poglejte si:

Za datum prejema vloge se šteje datum, ko jo prejme naš informacijski sistem.

Preden začnete postopek oddaje vloge na portalu, preglejte Priročnik za vnos in oddajo vloge (zaposleni z odrejeno karanteno).

Dodatne informacije:

  • Splošno o ukrepu in podpora pri registraciji na portalu za delodajalce: Kontaktni center 080 20 55 (brezplačni telefon).
  • Tehnična pomoč pri oddaji vloge na portalu: 051 342 947, 041 640 947 ali 041 692 283, v ponedeljek, torek in četrtek, 8.00–15.00, v sredo, 8.00–17.00, in v petek, 8.00–13.00.
  • Vsebinske informacije o ukrepu: ZIUPPP@ess.gov.si.

Kategorije: DialogPlus

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!