Spletna stran je v prenovi, vse funkcije in prevodi ┼íe niso polno delujo─Źi. Hvala za razumevanje!

Osnutek novega Zakona o gostinstvu v javni obravnavi

Objavljeno: 8 marca, 2021

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pripravilo predlog novega Zakona o gostinstvu (ZGos-1), ki je klju─Źni zakon na podro─Źju gostinstva in dolo─Źa pogoje za izvajanje gostinske dejavnosti, tako pripravo in stre┼żbo jedi ter pija─Ź kot nastanitev gostov. Ta zakon ureja tudi podro─Źje kratkoro─Źnega oddajanja nepremi─Źnin turistom in register nastanitvenih obratov. Zakon je trenutno v javni obravnavi.

Klju─Źne novosti predloga zakona

 1. SPLOŠNEJE DOLOČENE VRSTE GOSTINSKIH OBRATOV

Ne predvideva se podrobnega razlikovanja med posameznimi vrstami obratov┬á(npr. sla┼í─Źi─Źarna, kavarna, okrep─Źevalnica ÔÇŽ)┬ána ravni zakona,┬átemve─Ź razlikovanje na splo┼ínem temelju:

 • nastanitveni obrati,
 • obrati za stre┼żbo jedi in pija─Ź,
 • obrati za prilo┼żnostno pripravo in dostavo jedi.

Podrobne dolo─Źbe (vklju─Źno z dolo─Źenimi pogoji za┬áizven standardne oblike bivanja v naravi) za posamezne vrste gostinskih obratov bodo dolo─Źene v podzakonskem aktu. Tak┼ína sprememba omogo─Źa fleksibilno urejanje vrst obratov (ob pojavu npr. glampinga pogojev za tega ni bilo mogo─Źe definirati v podzakonskem aktu, ker vrsta ni bila definirana v zakonu).

 1. OBRATOVALNI ─îASÔÇô POSTAVITEV DRUGA─îNEGA MODELA

Obratovalnega ─Źasa gostinskega obrata ne bi bilo ve─Ź potrebno prijavljati na ob─Źino.

Za vse obrate velja mo┼żnost dolo─Źitve obratovalnega ─Źasa od 0. ÔÇô 24. ure, izvajalec sam dolo─Źi obratovalni ─Źas v skladu s svojim poslovnim interesom in ga objavi na vidnem mestu.

Ob─Źina lahko na obmo─Źjih, kjer presodi, da je to potrebno (npr. stanovanjska naselja ipd.)┬áz aktom omeji obratovalni ─Źas, vendar ta ne sme biti kraj┼íi od 6. ÔÇô 22. ure. V tem primeru uredi tudi obratovanje ob posebnih prilo┼żnostih (poroke, praznovanja ipd.). Tudi na tak┼ínih obmo─Źjih omejitev ne velja na dan pred prazniki, ob pustovanju in martinovanju.

Nadzor tak┼íne ureditve (poleg Tr┼żnega in┼ípektorata) prevzema ob─Źinska in┼ípekcija.

 1. REDEFINIRANJE POGOJEV KRATKORO─îNEGA ODDAJANJA NEPREMI─îNIN TURISTOM (oddajanja nastanitve v lastnem ali najetem stanovanju ali po─Źitni┼íki hi┼íi)

Gre za dejavnost, ki je v zadnjih letih do┼żivela izjemno rast. Analiza kratkoro─Źnega oddajanja nastanitev turistom, ki jo je za MGRT izvedel Center poslovne odli─Źnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani (CPOEF, november 2020) ka┼że, da se je ponudba zasebnih namestitev na platformi Airbnb od leta 2015 do leta 2019 (leto 2020 zaradi vpliva epidemije Covid-19 na turizem ni zajeto) pove─Źala kar za 3,8-krat. V letu 2019 je bilo v Sloveniji ogla┼íevanih 9.728 nepremi─Źnin, ki so skupaj ustvarile 66,5 milijonov evrov prihodkov. Za primer, to je toliko, kot sta tega leta skupaj ustvarili podjetji Istrabenz Hoteli in Terme Krka s svojimi skupaj 17-imi hoteli visoke kategorije. Te┼żave ne predstavlja zgolj dvig nastanitvenih kapacitet te vrste, temve─Ź pomanjkljivo dolo─Źeni pogoji za izvajanje dejavnosti, zaradi ─Źesar se velika ve─Źina dejavnosti opravlja na ─Źrno in brez ustreznih soglasij ter tako negativno vpliva na konkuren─Źnost drugih oblik nastanitvenih kapacitet, ki dejavnost opravljajo legalno, in po drugi strani na stanovanjsko politiko ve─Źjih, turisti─Źno zanimivih slovenskih mest.

Novi pogoji:

 • Ve─Źja vloga ob─Źin na tem podro─Źju┬á(ob─Źine lahko v svojem aktu dolo─Źijo prostorski in terminski okvir za oddajanje nepremi─Źnin).
 • Ob─Źine izdajo soglasje za opravljanje dejavnosti.
 • Vpis v Ajpes┬á(register nastanitvenih obratov) mo┼żen le ob predlo┼żitvi dokazil o izpolnjevanju pogojev (soglasja solastnikov, soglasja ob─Źine).
 • Ogla┼íevanje┬áv okviru javno dostopnih rezervacijskih sistemov:
  • Ogla┼íevanje nepremi─Źnin sobodajalcev dovoljeno zgolj z objavo javno vidne identifikacijske ┼ítevilke nastanitvenega obrata iz registra nastanitvenih obratov (Ajpes generira novo ┼ítevilko, ki je znana obratu in FURS-u).
  • Spletni rezervacijski sistem mora omogo─Źiti prikaz identifikacijske ┼ítevilke nastanitvenega obrata iz registra nastanitvenih obratov pri vsaki ponudbi ali ogla┼íevanju na spletnem rezervacijskem sistemu ali kakr┼ínem koli drugem na─Źinu tr┼żenja nastanitvenega obrata.
 • omejitev obdobja oddajanja v ve─Źstanovanjskih stavbah vezana na odstotek soglasja solastnikov

Sobodajalec, ki lastno ali najeto nepremi─Źnino oddaja v kratkoro─Źni najem v ve─Źstanovanjski hi┼íi letno:

 • do devetdeset dni skupaj┬áin gostom nudi do┬ápet le┼żi┼í─Ź, mora imeti ne glede na dolo─Źbe 14. ─Źlena Stanovanjskega zakona pridobljeno┬á75 % soglasje eta┼żnih lastnikov┬ástanovanjske stavbe za opravljanje dejavnosti;
 • sobodajalec, ki nepremi─Źnino oddaja┬ádevetdeset dni ali ve─Ź┬áoziroma manj kot devetdeset dni, vendar razpr┼íeno skozi ve─Ź kot polovico leta, oziroma gostom nudi ve─Ź kot pet le┼żi┼í─Ź, mora imeti v skladu s Stanovanjskim zakonom pridobljeno┬á100 % soglasje eta┼żnih lastnikov┬ástanovanjske stavbe za opravljanje dejavnosti.
 1. KATEGORIZACIJA NASTANITVENIH OBRATOV
 • Vrste nastanitvenih obratov, za katere je potrebna kategorizacija, se dolo─Źijo v podzakonskem aktu (Pravilniku o kategorizaciji nastanitvenih obratov).
 • Predlog MGRT za podzakonski akt: kategorizacija ne bi bila ve─Ź obvezna za kmetije z nastanitvijo, za hotele se uvede prostovoljna kategorizacija, ki ohranja sedanjo organiziranost.
 1. UZAKONITEV OBVEZNEGA NUDENJA ─îISTE PITNE VODE V GOSTINSKIH OBRATIH

Obveza velja za gostinske obrate (nastanitveni ter obrati za stre┼żbo jedi in pija─Ź), ki so priklopljeni na javno vodovodno omre┼żje,

Kot prvi uzakonimo┬ánudenje ─Źiste pitne vode┬áv gostinskih obratih ÔÇô jasno definiran trajnostni turizem (zelo mo─Źno promocijsko sporo─Źilo z velikim potencialom).

 1. ─îrtanje ─Źlenov, ki so urejeni v drugi zakonodaji, vsebina dolo─Źenih ─Źlenov bolj jasno definirana.

Osnutek predloga bo v javni obravnavi do 6. 4. 2021, do takrat lahko oddate tudi komentar na zakon. Predlog zakona je objavljen tukaj.

Kategorije: Brez kategorije

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Po┼íiljamo aktualne in preverjene informacije na podro─Źju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!