NOVE spremembe Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT z dne 27.10.2021

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki začne veljati 1.11.2021.

Za opravljanje dela se poviša pogostnost presejalnega testiranja s testi HAG za samotestiranje oziroma testiranja s testi HAG na vsakih 48 ur, in sicer tako, da mora oseba ob začetku opravljanja dela imeti veljaven test HAG za samotestiranje ali test HAG, ki ni starejši od 48 ur. V primeru enakomerno razporejenega delovnega časa oziroma enoizmenskega delovnika od ponedeljka do petka to pomeni, da se mora oseba praviloma testirati vsak ponedeljek, sredo in petek pred začetkom dela, torej na vsakih 48 ur med delovniki, ne pa tudi v nedeljo. V primeru neenakomerno razporejenega delovnega časa, začasne prerazporeditve delovnega časa, izmenskega dela, odrejenega dela preko polnega delovnega časa, dodatnega dela ali zaradi morebitne odsotnosti pa se šteje, da oseba ob nastopu dela izpolnjuje pogoj PCT, če začne opravljati delo v mejah 48 ur, ki so izkazane z dokazilom o opravljenem testiranju s testom HAG za samotestiranje ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur.

Določa se tudi, da je navkljub izpolnjenemu PC pogoju, uporaba zaščitne maske obvezna:

  • v dejavnosti zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter
  • v dejavnostih in pri nudenju vseh storitvah, kjer prihaja do medosebnega stika.

Z Odlokom se uvaja tudi redno presejalno testiranje uporabnikov pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti in pri izvajalcih socialno varstvenih storitev, in sicer v breme stroškov državnega proračuna.

Testiranje s testi HAG za samotestiranje se uvede za vse učence osnovne šole in dijake.  Samotestiranje je potrebno tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in za obšolske dejavnosti, ne glede na starost učenca in dijaka. Pogostnost samotestiranja za učence, dijake in študente pa se poviša na 2-krat tedensko s pravico do uporabe 10 testov za samotestiranje.

Spremembe Odloka so dostopne na povezavi TUKAJ.

Kategorije: Korona aktualno

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!