Vlada sprejela sveženj predpisov na področju energentov

Zaradi vpliva visokih cen energentov je vlada na seji 29.1.2022 sprejela predlog novega zakona z nujnimi ukrepi, ki bodo omilili posledice na področju socialnega varstva, pravic iz javnih sredstev in davkov. Vlada s predlogom posebnega zakona ureja tudi pomoč gospodarstvu in kmetijstvu, zlasti pa energetsko intenzivnim podjetjem, ki so utrpela največjo škodo zaradi povišanja cen energentov. V ta namen zagotavljajo 70 milijonov evrov.

Gre za predloga predpisov, ki še nista bila sprejeta v Državnemu zboru in se posledično ukrepi še lahko spreminjajo. Več informacij je dostopnih na spletni strani Vlade RS TU.

Vlada višje cene energentov naslavlja tudi z nižanjem trošarine za električno energijo in energente. Izdala je Uredbo o določitvi zneska trošarine za električno energijo, s katero se bodo za polovico nižji zneski trošarine za električno energijo uporabljali že od 1.2.2022. Z Uredbo o spremembah Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente pa se znižuje trošarine od neosvinčenega bencina, plinskega olja za gorivo za pogonski namen, plinskega olja za gorivo za ogrevanje in zemeljskega plina za gorivo za ogrevanje.

Kategorije: Aktualno

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!