Spremembe pri izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19, ki začne veljati 4.2.2022.

S spremembami izjema od napotitve v karanteno na domu velja tudi za zaposlene v kritični infrastrukturi (kar po navedbah MZ pomeni: sektor energetike, sektor prometa, sektor prehrane, sektor preskrbe s pitno vodo, sektor zdravstva, sektor financ, sektor varovanja okolja ter sektor informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov), Policiji in dejavnosti obrambe. Izjema velja pod pogojem, da v obdobju 7 dni od visoko tveganega stika vsakodnevno opravijo testiranje s HAG ali testom HAG za samotestiranje na  na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2.

Prav tako se, glede na spremembe odloka o izpolnjevanju pogoja PCT, omogoča dokazovanje prebolevnosti tudi z dokazilom o pozitivnem rezultatu HAG. Posledično se kot izjemo od karantene določa tudi, da mora od pozitivnega rezultata testa PCR ali testa HAG miniti manj kot 45 dni. Prav tako se pri izjemi prebolevnikov, ki so tudi cepljeni, pri dokazovanju prebolevnosti poleg testa PCR določi tudi možnost dokazovanja s testom HAG ter črta besedilo, ki določa, da mora biti pozitiven rezultat na virus SARS-CoV-2 starejši od deset dni.

Kategorije: Korona aktualno

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!