Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, to je 5.3.2022.

Odlok določa, da se kot podlaga za izdajo EU DCP (digitalno COVID potrdilo EU), s katerim se dokazuje prebolevnost, šteje pozitiven rezultat testa HAG, ki je bil izveden od 30.1.2022 naprej. Določba temelji na novih pravilih o digitalnem COVID potrdilu EU, ki državam članicam omogočajo, da poleg pozitivnega rezultata testa PCR izdajo potrdila o prebolevnosti COVID-19 tudi na podlagi pozitivnega rezultata testa HAG.

Za obiskovalce uporabnikov storitev nastanitve pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialno varstvenih storitev ter v zaporih in prevzgojnih domovih je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.

Osebe s pozitivnim testom HAG za samotestiranje, ki imajo pravico opraviti hitri antigenski test pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti za katerega sredstva zagotavlja proračun, pozitivni rezultat testa HAG za samotestiranje izkažejo z dokazilom, ki je  fotografija s priloženim osebnim dokumentom ali ploščica v zaščitni vrečki ob predložitvi osebnega dokumenta na vpogled.

Pravica do zagotavljanja sredstev iz proračuna Republike Slovenije velja tudi za testiranje s testi HAG v primeru testiranja po pozitivnem rezultatu HAG testa za samotestiranje in ponovnega testiranja v primeru negativnega rezultata testiranja  HAG za samotestiranje ob hkratni prisotnosti znakov okužbe dihal, ki so prisotni 72 ur od odvzema brisa.

Izjema uporabe zaščitnih mask se določi za učence, dijake, študente in učitelje ves čas izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa, razen v zvezi s klinično prakso ali vajami pri izvajalcih nastanitve.

Kategorije: Korona aktualno

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!