Nadzor TIRS nad prodajo tobačnih izdelkov mladoletnim osebam

Tržni inšpektorat je v skladu z določili Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) pristojen tudi za nadzor nad prodajo tobačnih in povezanih izdelkov mladoletnim osebam. Po dveh koronskih letih, se je v mesecu maju in juniju 2022 izvajal napovedani nadzor nad prodajo tobačnih izdelkov mladoletnim osebam v prodajalnah pri različnih trgovcih v 11 krajih po Sloveniji.

TIRS opozarja, da so v večini primerov, ko so bile ugotovljene kršitve, kar pomeni, da je bil tobačni izdelek prodan mladoletni osebi, prodajalci od osebe, ki je kupovala tobačne izdelke, zahtevali osebni dokument, vendar pa so napačno izračunali starost in tobačni izdelek prodali mladoletni osebi.

Navedeno kaže, da so prodajalci, ki izvajajo neposredno prodajo, seznanjeni s svojimi obveznostmi pri prodaji tobačnih izdelkov, vendar so nepozorni ali premalo natančni pri izračunu starosti kupca.

Z nadzorom bo Tržni inšpektorat nadaljeval tudi v prihodnje. Trgovce opozarjajo k doslednemu spoštovanju prepovedi prodaje tobačnih in povezanih izdelkov mladoletnim osebam.

Kategorije: Aktualno

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!