Jesenska napoved 2022: Občutnejše umirjanje gospodarske rasti, velika negotovost zaradi razmer na energetskih trgih

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) je pripravil Jesensko napoved gospodarskih gibanj 2022. Tokratno napoved je UMAR pripravil v razmerah velike negotovosti, povezane predvsem z razmerami na energetskih trgih, ki se z nadaljevanjem vojne v Ukrajini zaostrujejo in vplivajo na poslabšanje gospodarskih obetov v slovenskih najpomembnejših trgovinskih partnericah.

Ob občutnejši upočasnitvi do konca leta za letos predvidevajo 5,0-odstotno rast BDP. Zaostrene razmere se bodo nadaljevale v prvi polovici prihodnjega leta, ob okrevanju v drugem polletju se bo BDP v letu 2023 povečal za 1,4 %. V prvi polovici naslednjega leta bosta dodana vrednost predelovalnih dejavnosti in blagovni izvoz namreč še pod vplivom šibkejše rasti tujega povpraševanja, zmanjšane porabe plina in še vedno visokih cen. Ob predvideni, ponovno nekoliko višji, rasti v trgovinskih partnericah, kot izhaja iz trenutno prevladujočih napovedi mednarodnih institucij, bi v drugi polovici leta v tem delu gospodarstva sledilo okrevanje.

Inflacija naj bi se do konca letošnjega leta ohranila blizu 10 %, do konca prihodnjega leta pa postopno znižala in v povprečju znašala 6 %. Ob predpostavki umirjanja cenovnih pritiskov bi se šele konec leta 2024 približala dvema odstotkoma.

Kategorije: Aktualno

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!