Odlok o začasnem ukrepu uporabe hitrega antigenskega testa za samotestiranje na virus SARS-CoV-2

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o začasnem ukrepu uporabe hitrega antigenskega testa za samotestiranje na virus SARS-CoV-2, ki je začel veljati 29. avgusta 2022 in velja do 30. novembra 2022. Odlok je dostopen na povezavi TU.

Odlok je pripravljen v skladu s priporočili Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-Cov-2, ki je z začetkom šolskega in študijskega leta 2022/2023 priporočila samotestiranje s test HAG za samotestiranje v domačem okolju za učence osnovnih šol, dijake in študente s simptomi, značilnimi za okužbo z virusom SARS-CoV-2.

Odlok določa prostovoljno izvajanje testiranja s testi HAG za samotestiranje za učence osnovnih šol, dijake in študente ter otroke in mladostnike, vključene v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov. Navedenim osebam pripada do 10 testov mesečno, ki jih pridobijo v lekarni.

Učenec/dijak se v skladu s priporočili NIJZ samotestira ob pojavu simptomov značilnih za covid-19 (najpogostejši simptomi: vročina, kašelj, bolečine v žrelu, nahod, slabo počutje, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, izguba vonja in okusa ter prebavne težave) oz. po stiku z okuženo osebo. Več informacij je dostopnih na spletni strani NIJZ.

Sredstva za izvajanje testiranja za učence osnovnih šol, dijake in študente se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije. Sredstva za izvajanje testiranja za uporabnike zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš pa se zagotavljajo iz lastnih sredstev.

Kategorije: Korona aktualno

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!