Zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov

Državni zbor RS je dne 23. 8. 2022 na 14. izredni seji sprejel Zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov (ZNUDDVE), ki je objavljen v Uradnem listu RS št. 114 z dne 31. 8. 2022 in prične veljati s 1. 9. 2022. Besedilo zakona je dostopno na povezavi TU.

Zakon predvideva začasno znižanje stopnje davka na dodano vrednost (DDV) na 9,5 % za dobave električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo. Začasni ukrep bo veljal od 1. septembra 2022 do vključno 31. maja 2023, s čimer se ukrep veže na obdobje ogrevalne sezone in bo veljal tako za gospodinjske kot poslovne odjemalce.

Ukrep začasnega znižanja stopnje DDV za dobave energentov dopolnjuje ukrep regulacije maloprodajnih cen nekaterih energentov, s čimer bomo predvsem stroškovno razbremenili končne potrošnike, saj se v tem primeru nižja stopnja DDV neposredno odrazi v nižji ceni energenta za potrošnika.

Finančna uprava je glede izvajanja zakona pripravila podrobna pojasnila in jih objavila na vstopni spletni strani (rubrika Pomembna obvestila, podrubrika DDV – novice).

Kategorije: Aktualno

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!