Furs obvešča, da bo oddaja novega REK-O obrazca prek sistema eDavki omogočena od 3.1.2023.

REK-O obrazec se uporablja za dohodke izplačane od vključno 1. 1. 2023 dalje, ki jih plačniki davka trenutno poročajo na REK-1, REK-1a, REK-2 in PNIPD obrazcih. Prav tako se uporablja za dohodke iz delovnega razmerja, ki jih delodajalci fizične osebe trenutno poročajo na REK-1f obrazcu, pri čemer se v teh primerih REK-O uporablja za dohodke, ki se nanašajo na obdobje od vključno januar 2023 dalje. Oddaja REK-1b obrazca pa ni spremenjena. Informacija dostopna tu.

Podrobna pojasnila v zvezi s predlaganjem REK-O obrazcev so objavljena na spletnih straneh FURS REK obrazci | FINANČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE (gov.si), shema REK-O obrazca z navedbo kontrol po posamezni vrsti dohodka pa je objavljena na eDavkih: eDavki – XML strukt. (durs.si).

Ob uvedbi prenovljenega REK obrazca s 1.1.2023, AJPES obvešča, da je s Statističnim uradom dogovoril prehodno obdobje, v katerem bo potekalo vzporedno poročanje podatkov o plačah v zasebnem sektorju, tako Finančni upravi RS na novem REK-O obrazcu kot AJPES na obrazcu ZAP/M.

Poročanje podatkov AJPES bo prek spletne aplikacije Plače potekalo še vsaj za vsa mesečna izplačila plač za leto 2023.

Kategorije: Aktualno

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!