Skupni sporazum o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji

Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja SAZOR GIZ k. o. in Gospodarska zbornica Slovenije sta 6.12.2021 podpisala Skupni sporazum o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji, ki je stopil v veljavo s 25.12.2021.

Sporazum je gospodarske družbe zavezal k plačevanju letnega nadomestila za uporabo avtorsko varovanih del na podlagi posedovanja fotokopirne naprave.

Zaradi številnih vprašanj, je Urad RS za intelektualno lastnino je 27.12.2022 objavil mnenje o Sporazumu, ki v sklepnem delu navaja: Obveznost plačila nadomestila za fotokopiranje nastane z dejansko uporabo (fotokopiranjem) avtorskopravno varovanega dela. Če se avtorskopravno varovana dela ne fotokopirajo, obveznost plačila avtorskega honorarja ne nastane in določbe Skupnega sporazuma za te primere ne veljajo. Po mnenju Urada za intelektualno lastnino zato zgolj posedovanje fotokopirne naprave, kadar avtorskopravno varovano delo ni uporabljeno, ne zavezuje k plačevanju nadomestila.

Kategorije: Aktualno

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!