Vlaganje zahtevkov za refundacije od 1.1.2023 samo še elektronsko

Ministrstvo za javno upravo ponovno obvešča vse delodajalce, ki zahtevkov za refundacijo nadomestila plače doslej še niso urejali elektronsko prek sistema SPOT (Slovenska poslovna točka), da se s 1.1.2023 papirno vlaganje zahtevkov ukinja. Zahtevke za refundacijo nadomestila plače v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo možno urejati le še elektronsko prek sistema SPOT, zato predlagajo, da pravočasno uredite dostope in pooblastila.

Urejanje zahtevkov za refundacij nadomestila plače v breme ZZZS se ureja na dva načina:

  • prek portala SPOT ali
  • prek programa za plače z implementiranim dostopom do Vmesnika eBOL in eNDM (Vmesnik za prenos e-bolniških listov in oddaja zahtevkov za refundacijo nadomestila plače).

Če imate manjše število zahtevkov in jih urejate le občasno, ministrstvo priporoča, da te urejate prek portala SPOT. Po prijavi v portal spot.gov.si na namizju izberete postopek Nadomestilo plače – refundacija. Pri tem potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo (certifikat) in pooblastilo za dostop na portalu SPOT za podjetje, v imenu katerega urejate zahtevke za refundacije, (če zahtevkov ne ureja zakoniti zastopnik).  (Več informaciji o pooblaščanju za delo na portalu SPOT: Pooblastilo za delo prek portala SPOT)

Uporaba in urejanje zahtevkov prek Vmesnika za prenos e-bolniških listov in oddajo zahtevkov za refundacijo nadomestila plače – Vmesnik eBOL in eNDM, je priporočljiva za večje poslovne subjekte, računovodske servise, večje kadrovske/finančne službe oz. oddelke za obračun plač.

Vse informacije v zvezi s pogoji za uporabo vmesnika za nadomestila -eNDM so na portalu SPOT.

Dodatne informacije o tem, kje in kako si lahko uredite dostope in začnete elektronsko oddajo zahtevkov za refundacijo so dostopne na portalu SPOT.

Kategorije: Interventna-aktualno

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!