Omogočena oddaja vlog za povračilo nadomestila plače zaradi posledic poplav

Skladno z napovedjo, je od 17.8.2023 na Portalu za delodajalce Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) omogočena oddaja vlog za povračilo nadomestila plače zaradi višje sile ali začasnega čakanja na delo v povezavi s posledicami poplav.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), ki je pričel veljati 11.8.2023, delodajalcem omogoča tudi uveljavljanje povračila nadomestila plače za višjo silo zaradi posledic poplav in za začasno čakanje na delo. Oba ukrepa veljata od 3.8.2023.

Zaradi odprave posledic poplav iz avgusta 2023 lahko delodajalci uveljavljajo tako višjo silo kot čakanje na delo, saj je delo lahko onemogočeno tudi iz obeh razlogov.

Na primer:

  • Višja sila je nastala na strani zaposlenega, ker ni mogel priti na delo zaradi neprevozne ceste, plazu in podobno.
  • Razlog za napotitev zaposlenega na začasno čakanje na delo je nastal na strani delodajalca, ker zaradi posledic poplave začasno ne more zagotavljati izvajanja dela.

Vendar pa pri tem za isto obdobje ne morejo uveljavljati obeh ukrepov za istega zaposlenega.

Tisti, ki imajo težave z dostopom do računalnika, lahko obiščejo katero izmed lokacij območnih služb ZRSZ, kjer imajo v kariernih središčih in kotičkih na voljo računalnik za izpolnitev vloge, pri čemer se lahko poslužijo tudi pomoči s strani ZRSZ svetovalcev. Oddaja vloge je mogoča tudi preko mobilne aplikacije na Portalu za delodajalce.

Dodatno je omogočen obisk mobilne enote ZRSZ pri vas, v kolikor vloge ne morete oddati na zgoraj opisane načine. Za dogovor o obisku mobilne enote se obrnite na pristojen Urad za delo na Pisarno za delodajalce.

Delodajalci s statusom kmeta se glede registracije na portalu obrnete na Kontaktni center, kjer vam bodo zagotovili nadaljnje informacije in pomoč pri oddaji vloge: 080 20 55 (brezplačni telefon).

Več informacij glede oddaje vloge se nahaja na spletni strani ZRSZ.

Vir: ZRSZ

Kategorije: Interventna-aktualno

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!