Nepovratna sredstva za pomoč evropskim MSP na področju intelektualne lastnine

Urad EU za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office – EUIPO) je objavil razpis za pomoč malim in srednje velikim podjetjem (MSP) s sedežem v EU na področju intelektualne lastnine.

Razpis (v angleškem jeziku) vključuje financiranje, ki bo potekalo v obliki štirih vavčerjev za intelektualno lastnino, s katerimi se bodo sofinancirali:

  • Vavčer 1: storitev predhodnega pregleda pravic intelektualne lastnine (IP Scan) in storitev predhodnega pregleda uveljavljanja pravic intelektualne lastnine (IP Scan Enforcement), financira se 90% vrednosti storitve IP Scan Enforcement, najvišji znesek na upravičenca 810 eur.
  • Vavčer 2: znamke in modeli, financira se 75% upravičenih pristojbin za varstvo znamk ali modelov na nacionalni, regionalni ali evropski ravni, 50% upravičenih pristojbin za varstvo znamk ali modelov na mednarodni ravni, najvišji znesek na upravičenca 1.000 eur.
  • Vavčer 3: patenti, financira se 75% upravičenih pristojbin za varstvo na nacionalni ali evropski ravni ter poizvedbe o stanju tehnike, ki jih zagotovijo nacionalni uradi za intelektualno lastnino, 50% pravni stroški za pripravo in vložitev evropskih patentnih prijav, najvišji znesek na upravičenca 500 eur za pristojbine za patentno varstvo oz. 2.000 eur za pravne stroške za evropske patentne prijave.
  • Vavčer 4: žlahtniteljske pravice, financira se 75% za varstvo rastlinskih sort na ravni Skupnosti, najvišji znesek na upravičenca 500 eur.

MSP lahko zaprosi za en vavčer na posamezno vrsto dejavnosti v zvezi z intelektualno lastnino.

Vloge na razpis je možno oddati od 22. januarja 2024 do 6. decembra 2024. Pred oddajo prijave se morajo prijavitelji registrirati oziroma ustvariti uporabniški račun.

Urad RS za intelektualno lastnino pri izvajanju storitve IP Scan tudi v letu 2024 ne sodeluje, saj za inovativna MSP s sedežem v Sloveniji izvaja podobno storitev (Prva informacija o intelektualni lastnini – Prva i) brezplačno.

Več informacij o Skladu za pomoč MSP lahko preberete na spletni strani EUIPO ali pa se udeležite spletnega seminarja, ki ga EUIPO organizira 6. februarja 2024.

Vir: UIL

Kategorije: Razpisi

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!