FURS: Spremembe na področju statistike plač

V skladu z načrtom prenove statističnih raziskovanj o plačah bodo na Statističnem uradu RS (SURS) postopoma izvedli prehod na nov podatkovni vir. SURS bo po novem kot osnovni (pri nekaterih raziskovanjih pa kot dodatni) vir za statistiko plač uporabljal podatke iz razširjenega poročanja za obračun davčnega odtegljaja (obrazec REK-O), ki jih mesečno zbira Finančna uprava RS (FURS).

Zaradi prehoda na nov podatkovni vir je SURS s 1. majem ukinil zbiranje podatkov o plačah zaposlenih pri pravnih osebah na obrazcih ZAP/M, ki jih je do takrat za SURS od približno 60.000 poslovnih subjektov zbiral AJPES. Zadnja objava podatkov o plačah zaposlenih pri pravnih osebah za marec 2024, izračunanih na podlagi podatkov, zbranih z obrazcem ZAP/M, bo 22. maja.

Prva objava podatkov o plačah zaposlenih pri pravnih osebah za april 2024, zbranih z obrazci REK-O, je načrtovana za 21. junij. Sočasno bodo v podatkovni bazi SiStat objavljeni podatki iz novega podatkovnega vira (REK-O) za preteklo obdobje, ki bodo omogočili primerjavo podatkov iz obeh virov.

Prve ocene kažejo, da bo razlika v izračunani povprečni plači na ravni Slovenije zaradi spremembe podatkovnega vira okrog 1 %.

Vir: FURS

Kategorije: Drugo

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Pošiljamo aktualne in preverjene informacije na področju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!