Spletna stran je v prenovi, vse funkcije in prevodi ┼íe niso polno delujo─Źi. Hvala za razumevanje!

Socialni dialog je proces dogovarjanja, usklajevanja in sprejemanja stali┼í─Ź med razli─Źnimi interesnimi skupinami.
Socialni partnerji so predstavniki interesnih skupin dela (delojemalci – sindikati) ter kapitala (delodajalci ÔÇô Zdru┼żenja delodajalcev, zbornice) in dr┼żave.

Socialni dialog je lahko bipartitni ali tripartitni. Tako poteka dvostranska ali tristranska komunikacija med delavci, delodajalci in dr┼żavo oziroma med njihovimi predstavniki.

Bipartitni socialni dialog poteka med delodajalci in delojemalci, katerega cilj je sklenitev kolektivnih pogodb.

Tripartitni socialni dialog poteka med obema socialnima partnerjema ter dr┼żavo na dr┼żavni ravni, katerega cilj je predvsem sprejetje socialnega sporazuma.

Tripartitno sodelovanje socialnih partnerjev so vse oblike stikov med dr┼żavo, delodajalci ter delojemalci pri pripravi in izvedbi gospodarsko-socialne politike, z namenom doseganja socialnega miru.

Socialni dialog slu┼żi kot poizkus uravnote┼żenja na videz nasprotnih interesov dr┼żave (gospodarska rast), kapitala (konkuren─Źnost) in sindikatov (pla─Źe) z medsebojnim popu┼í─Źanjem na temelju zaupanja s ciljem doseganja dolgoro─Źne blaginje.
Vsem socialnim partnerjem je poleg zagovarjanja lastnih interesov skupno, da je deklariran cilj vseh doseganje socialnega miru. Cilj socialnega dialoga je skupen in sicer doseganje dolgoro─Źne blaginje, v tem procesu pa se mora vsak socialni partner odpovedati delu svojih zahtev v zameno za skupno dobro.
Socialni dialog kot organizirana izmenjava stali┼í─Ź med socialnimi partnerji privede do obveznih dogovorov o odprtih vpra┼íanjih gospodarskega in dru┼żbenega razvoja dr┼żave.
Predmet socialnega dialoga so praviloma pravice, obveznosti in odgovornosti delodajalcev in delavcev, pla─Źe in pla─Źna politika, zaposlovanje, vse vrste socialnih zavarovanj, socialna varnost, varnost zaposlenih in podobno.

Ravni urejanja socialno-ekonomskih vprašanj:

  • raven dr┼żave, kjer se re┼íujejo vsa najpomembnej┼ía vpra┼íanja ÔÇô v ekonomsko socialnem svetu
  • raven dejavnosti oz. panoge
  • raven posameznega gospodarskega subjekta

Socialni sporazum za obdobje 2015 – 2016

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Po┼íiljamo aktualne in preverjene informacije na podro─Źju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!