Spletna stran je v prenovi, vse funkcije in prevodi ┼íe niso polno delujo─Źi. Hvala za razumevanje!

Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo (KPOP)

┬╗Zdru┼żenje delodajalcev obrti in podjetnikov velik del svoje dejavnosti namenja bipartitnemu socialnem dialogu, ki je najbolj poudarjen na pogajanjih s sindikati s ciljem sklenitve kolektivnih pogodb, ki bodo sprejemljive za delodajalce in delavce ter bodo omogo─Źale nadaljnji razvoj obrti in podjetni┼ítva.┬ź

Kolektivna pogodba za obrt in podjetni┼ítvo (KPOP) je 31.12.2018 prenehala veljati, saj je potekel ─Źas, za katerega je bila sklenjena. Od 1.1.2019 do 31.12.2019 so se uporabljale ┼íe dolo─Źbe njenega normativnega dela (─Źleni od 19 do 81), torej vse njene bistvene dolo─Źbe. Od vklju─Źno 1.1.2020 dalje pa se KPOP v celoti ne uporablja ve─Ź.

Delodajalci, ki jih je poleg KPOP zavezovala ┼íe katera druga kolektivna pogodba dejavnosti, se od 1.1.2020 dalje torej ravnajo izklju─Źno po dolo─Źbah te druge kolektivne pogodbe dejavnosti. Delodajalci, ki od 1.1.2020 dalje nimajo nobene zavezujo─Źe kolektivne pogodbe pa lahko sprejmejo interni pravilnik, v katerem uredijo vsaj pravice, katerih vi┼íine zakon ne ureja (vse obvezne dodatke ter stro┼íke, povezane z delom) ter pravice, ki jih sami ┼ítejejo za pomembne oziroma jih ┼żelijo delavcem ┼íe vedno zagotavljati (na primer dodatne kriterije za odmero letnega dopusta, jubilejne nagrade in drugo).

ZDOPS je v sodelovanju z OZS pripravila vzorec internega pravilnika, ki ga je mogo─Źe naro─Źiti preko na┼íe spletne strani ali preko elektronske po┼íte info@zdops.si.

Pogajanja za novo KPOP so se pri─Źela jeseni 2020, vendar so zaradi trenutne epidemiolo┼íke situacije trenutno v mirovanju.

Neuradno pre─Źi┼í─Źeno besedilo zadnje veljavne KPOP

KPOP s komentarjem (Uradni list RS, št. 92/13 z dne 8. 11. 2013)

Prijavi se na novice

Prijavi se na novice

Po┼íiljamo aktualne in preverjene informacije na podro─Źju delovnega prava

Prijava na novice uspešna!